Info Panel
U bent hier:   Home  /  Historie  /  2020– Hoe nu verder?

2020– Hoe nu verder?

Mijn doel is nog steeds de MOK-werf op de huidige plaats te laten staan en weer in de oude staat terug te brengen. Door de jaren heen zijn er vele plannen en ideeën geweest die uiteindelijk niet tot uitvoering zijn gekomen. Ook is in al die jaren de dreiging geweest om ze slopen en het gebied voor andere functies te gebruiken, maar ze staan er gelukkig nog.

Maar de bouwkundige staat is na 130 jaar niet al te best meer. Tot nu toe heb ik de noodzakelijke reparaties en onderhoudswerkzaamheden zelf uitgevoerd, maar om dit nog alleen verder te doen lijkt mij niet verstandig, dus er moet wat gebeuren. Daarom heb ik begin dit jaar contact opgenomen met de gemeente en het e.e.a. aan hen voorgelegd en voorgesteld om een gedegen inspectie te laten uitvoeren.

Dit heeft geresulteerd dat de Gemeente opdracht heeft gegeven aan Monumentenwacht Overijssel om een Inspectierapport te maken.

Het uit 53 bladzijden bestaande inspectierapport van de Monumentenwacht Overijssel komt naar voren dat de constructieve toestand
(casco) van het gebouw goed is en de onderhoudstoestand matig is.  De werkplaats en de droogschuur hebben de status van gemeentelijk monument maar gezien de historische waarde en de authentiek gebleven toestand zijn ze hun inziens bescherming op rijksniveau (RIJKSMONUMENT) waardig.

De Gemeente Raalte, als eigenaar van de MOK-werf, zal een belangrijke rol moeten gaan spelen.  In het inspectierapport geadviseerde plan van aanpak moet de gemeente Raalte de regie overnemen.

Mijn inbreng zal hierin niet meer van belang zijn en ik heb nu het vertrouwen dat mijn doel zal worden gerealiseerd.  Met deze website heb ik geprobeerd een goed beeld te kunnen schetsen van het heden en verleden van de MOK-werf en het gebied rond het Overijsselse Kanaal in Raalte. Daarom heb ik al mijn kennis en documenten vastgelegd op deze website. Door dit online te zetten ben ik er zeker van dat alles voor het nageslacht bewaard zal blijven en laat zien dat het voor Raalte een van de belangrijkste periodes in de geschiedenis is geweest.

Hein Meijer

meijer.hein@planet.nl

 

 

 

  2019  /  Historie  /  Laatste update oktober 8, 2020 by Hein Meijer  /