Van oudsher is Overijssel verdeeld in drie gebieden; Salland, Twente en Vollenhove. Deze drie gebieden waren ambtsgebieden van de drosten. Een drost is iemand die aan het hoofd van een …
Lees meer... →De ontwikkeling van de vaarwegen in Overijssel ging niet zonder slag of stoot. Er werden plannen tot kanalisatie gemaakt, omdat er oog was voor de infrastructurele problemen die door de …
Lees meer... →Nadat in de voorafgaande jaren reeds voorbereidende besprekingen hadden plaatsgevonden tot deelnemen door de gemeente Raalte in de opgerichte Overijsselsche Kanalisatie-Maatschappij (OKM) begonnen de plannen tot het graven van een …
Lees meer... →Op 13 oktober 1850 is aan de N.V. Overijsselse Kanalisatie Maatschappij (OKM). Door Koning WILLEM III en Minister van binnenlandse zaken Thorbecke concessie verleend tot het aanleggen en exploiteren van …
Lees meer... →Eén van de kanalen zou door Raalte gaan. Maar bij de werkzaamheden van sectie drie (waar o.a. Raalte onder viel) ontstonden enkele problemen als gevolg van het niet slagen van …
Lees meer... →Op 19 mei 1853 heeft de OKM het besluit genomen om het kanaalgedeelte dat door Raalte zou gaan te verleggen met 3000 el naar het oosten (nabij de Bagatelle). Op …
Lees meer... →700 arbeiders werkten mee aan het graven van het kanaal. Dit gebeurde met schop en houten kruiwagens op houten kruiplanken. Er werd op een bepaald manier gegraven, in lange rijen en …
Lees meer... →Op 7 september 1858 werd sectie drie Deventer – Lemelerveld opengesteld voor de scheepvaart. Het aanslepen van schepen gebeurde met menskracht door de zo genaamde Scheepsjagers, maar er werden ook …
Lees meer... →In 1880 was er behoefte aan een scheepshelling voor het herstellen van vlotbruggen. Deze moest komen aan de westelijke kanaaldijk in de gemeente Raalte, 65 meter ten zuiden van de …
Lees meer... →In 1881 is op de scheepshelling een loodsje gebouwd voor de berging van materialen. Om de scheepswerf werd een houten palissade aangebracht die de scheepswerf afsluit van de weg. Ook …
Lees meer... →In 1888 werd er begonnen met de bouw van de werkplaats op het werfterrein. Het gebouw is zo gemaakt dat het geschikt was voor diverse werkzaamheden. Zo zaten er in …
Lees meer... →In 1889 werd er begonnen met de bouw van de droogloods op het werfterrein. Alvorens het aangekochte hout te verwerken moest het eerst gedroogd worden. De droog- en opslagloods heeft …
Lees meer... →In de loop der tijd was de droogloods te klein en is er aan de kanaalzijde een aanbouw tegen de droogloods geplaatst. Ook was er al in 1903 een …
Lees meer... →De O.K.M. heeft de kanalen tot in 1941 geëxploiteerd, aanvankelijk met positieve uitkomsten, geleidelijk aan met een steeds groter wordend exploitatieverlies. Doordat de kanalen in de behoefte bleven voorzien, is …
Lees meer... →In de oorlogsdagen waren bruggen een doelwit hierdoor zijn er ook vele vlotbruggen vernield. De vernielde houten vlotbruggen werden vervangen voor ijzeren met een groter draagvermogen. In een nog een …
Lees meer... →In 1952 is er aan de kanaalzijde een kantoortje tegen de werkplaats aangebouwd. In het jaarverslag van dat jaar staat het volgende vermeld: Behalve de normale onderhoudswerkzaamheden aan de kanalen, …
Lees meer... →Door slecht onderhoud is het kanaalvak Deventer – Raalte nog slechts bevaarbaar voor schepen met een laadvermogen van max. 100 ton en een diepgang van 1.45 cm. Dit is niet …
Lees meer... →Op 1 juli 1964 draagt de MOK het eigendom, beheer en onderhoud van het kanaalgedeelte Raalte – Lemelerveld over aan het Waterschap Salland. Waterschap Salland heeft echter op haar beurt …
Lees meer... →In 1973 wordt duidelijk dat de kans groot is dat ook het kanaalgedeelte Deventer – Raalte toch gesloten gaat worden voor de scheepvaart nadat het kanaalgedeelte Raalte – Lemelerveld in …
Lees meer... →De kosten voor onderhoud van de kanalen was te hoog, maar het heeft lang geduurd voordat de kanalen definitief voor de scheepvaart gesloten werden. Steeds waren er mensen die tegen …
Lees meer... →Op 14 mei 1974 brengt de De Minister van Verkeer en Waterstaat, dhr. Westerterp, en het College van Gedeputeerde Staten der Provincie Overijssel met gevolg een bezoek aan Raalte. Hiervan werd …
Lees meer... →Doordat het kanaal geen functie meer krijgt voor de scheepvaart heeft de MOK-werf ook geen functie meer. Dus komt de belangrijke vraag bij de Gemeente: wat gaan we er mee doen? …
Lees meer... →Op 8 november 1988 verzoekt Gedeputeerde Staten van Overijssel om het staatsbesluit van 12 oktober 1988 Koninklijk goed te keuren om het kanaalvlak Deventer-Raalte definitief voor de scheepvaart te sluiten. Vanaf …
Lees meer... →Op 21 december 1989 is door de aandeelhouders besloten om de MOK te ontbinden. Dat is per 31 december 1989 gebeurd.
Lees meer... →Op de voordracht van de Minister van Verkeer en Waterstaat van 20 mei 1990 besluit Koningin Beatrix tot goedkeuring van het sluiten voor de Scheepvaart het kanaal vak Deventer – …
Lees meer... →Doordat er geen besluiten worden genomen door de Gemeente Raalte wordt aan het MOK-werf en aan terrein geen onderhoud meer gepleegd. De gebouwen op het terrein verpauperen. Foto’s laten zien dat …
Lees meer... →De Gemeente beraad zich op wat te doen met de MOK-werf. Er komen diverse suggesties, b.v.: – verplaatsen naar Heeten voor project recreatiegemeenschap Salland; – verplaatsen en de ruimte gebruiken voor VerkeersCirculatiePlan; …
Lees meer... →Twee Raaltenaren tonen belangstelling en maken dit kenbaar d.m.v. een brief aan College van Burgemeester en Wethouders.
Lees meer... →Op 17 februari 1992 worden de eerste schetsen en de ideeën gepresenteerd aan het College van Burgemeester en Wethouders en op 19 februari 1992 aan een afvaardiging van de Monumenten …
Lees meer... →Burgemeester en Wethouders doen een voorstel naar de Raad inzake MOK-werf. In de media verschijnen verschillende artikelen over het reddingsplan. …
Lees meer... →Op 8 mei 1992 wordt de “OVEREENKOMST ” getekend in de MOK-werf. Hierbij zijn o.a. aanwezig: Burgemeester Zuidwijk en Wethouders, Dijkgraaf van Waterschap Salland, de raadsleden van de commissie Ruimtelijke …
Lees meer... →De maquette van het plan ‘De Goeie Boel’ wordt onthuld door Burgemeester Zuidwijk en Dijkgraaf Terpstra van het Waterschap Salland. Onthulling van de Maquette. Horeca mogelijkheden …
Lees meer... →Gemeentelijk monument Raalte MOK-werf aan het Overijssels Kanaal in Raalte. Uit de lijst van 1992 blijkt dat de MOK-werf inderdaad op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Hierover was er in de politiek …
Lees meer... →In 1994 maakt de gemeente een ontwikkelvisie voor de Kanaalzone. Het bestaat uit 3 delen: wonen rond de Joetse; wonen aan het Water; wonen in de Hoven. Het deel ” …
Lees meer... →Omdat de eerste fase van nieuwbouw langs het Kanaal voorspoedig verloopt worden er voorstellen gedaan om de MOK-werf te verplaatsen zodat op die locatie woningen gebouwd kunnen worden. …
Lees meer... →Op 25 februari 1997 worden de Meijer en Reinders uitgenodigd voor een bespreking over de plannen van de gemeente met betrekking tot de invulling van de Kanaalzone en de positie …
Lees meer... →In juni 1997 komt de Gemeente met een voor-ontwerp bestemmingsplan “Raalte Centrum e.o.1997”. Dit houdt in dat de MOK-werf moet verdwijnen. Meijer en Reinders nemen een advocaat in de arm om …
Lees meer... →“Stichting Herbestemming Industrieel Erfgoed”. biedt hulp aan Deze bezoekt Raalte en zegt: “mijn conclusie is kort en bondig, de MOK-werf zijn vanwege hun typologische zeldzaamheid en gaafheid beschermen waardig van …
Lees meer... →De Stichting Industrieel Erfgoed maakt een plan met daarbij een korte toelichting van de herbestemmingsmogelijkheden MOK-werf
Lees meer... →De “begeleidingsgroep kanaal” van de gemeente Raalte heeft een aantal bouwstenen c.q. aanbevelingen in bijgaande notitie aangedragen om een bijdrage te leveren aan de nog te ontwikkelen “Totaalvisie van het …
Lees meer... →Op 15 mei 2001 organiseert wethouder Gorter een Werkconferentie voor de leden van de commissie VROM over het kanaal waarbij ook aanwezig zijn de medewerkers van het Oversticht. De politieke …
Lees meer... →Uit adviezen blijkt dat de toekomst van de MOK-werf het beste is gegarandeerd wanneer de MOK-werf een herbestemming krijgt. Om een goed beeld te kunnen krijgen wat er nu mogelijk …
Lees meer... →In 2004 maakt de Gemeente schetsplan over mogelijke inrichting zowel voor het gebied rond de MOK-werf als ook voor woningbouw.
Lees meer... →In 2008 werd het CONCEPT STRUCTUURVISIE KANAALZONE gepresenteerd. Dit geeft een beeld hoe er tegen de Kanaalzone wordt aan gekeken en hoe het er in de toekomst er uit kan …
Lees meer... →17 augustus 2019 Een bestuurder van een auto wordt onwel en rijdt dwars door de afrastering tegen de werkplaats. De schade is aanzienlijk.
Lees meer... →Mijn doel is nog steeds de MOK-werf op de huidige plaats te laten staan en weer in de oude staat terug te brengen. Door de jaren heen zijn er vele …
Lees meer... →